Soort:
,


Locatie:
Berlijnplein, Leidsche rijn

Circulaire Cultuurkavel

In het relatief jonge Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn is kunst en cultuur nog niet ruim voorhanden. De gemeente heeft daarom een ‘cultuurkavel’ aangewezen ten behoeve van diverse activiteiten. Wij hebben hiervoor een tijdelijk, flexibel ensemble van gebouwen ontworpen. De ‘cultuurkavel’ is gesitueerd bij het Berlijnplein, een centrale plek in Leidsche Rijn. Ze is gesitueerd tussen de woningen en naast Leidsche Rijn Centrum; de plek is op vele manieren goed bereikbaar en maakt daardoor daadwerkelijk deel uit van de wijk. De kleurrijke plek trekt jong en oud van zowel binnen als buiten de wijk aan.

Tijdelijke plek
De locatie kent een gevarieerd gebruik, waaronder verhuur van werkruimte aan ondernemers en creatieven, oefenruimten voor (dans)voorstellingen en ruimten voor interactieve exposities, kleine festivals en workshops, naast de nodige horeca. Op de locatie staan al meerdere tijdelijke gebouwen. In afwachting van een permanent cultuurgebouw dat op deze locatie gerealiseerd zal worden, vinden culturele activiteiten hier voorlopig in een festival- of pop-up-achtige setting plaats, vertelt het Utrechtse bureau Urbanizer. Het bureau heeft aan deze plek een ensemble van gebouwen toegevoegd.

Eenvoudig principe
Vanwege de gewenste bouwsnelheid is gekozen voor een eenvoudig principe. Er zijn twee keer drie zeecontainers in een rij geplaatst, waartussen volumes met sheddaken zijn gerealiseerd. Op een hoek is een hoger volume met sheddak gebouwd. Hiernaast ligt een centrale entree.

Op die manier zijn kleinere ruimten gecreëerd, die dienst doen als keukens, toiletgroepen en spreekkamers; in de grotere volumes zijn de werkruimten ondergebracht. Grote raampartijen zorgen voor voldoende daglicht in de interieurs.

Hergebruik
Urbanizer legt sterk zijn focus op circulair bouwen; deze instelling sloot prettig aan op het feit dat de opgave voor de cultuurkavel een tijdelijk gebouw betrof. Het architectenbureau heeft dan ook zoveel mogelijk gewerkt met “materialen die niet afkomstig zijn uit de reguliere productieprocessen”, legt het bureau uit, “aangezien die een hoge energieverspilling met zich meedragen en gebruik maken van schaarse materialen.”

Voor de hoofdstructuur is daarom gekozen voor oude zeecontainers. De raampartijen zijn gerealiseerd met tweedehands kozijnen en de gevels zijn bijvoorbeeld bekleed met restpartijen betonplaten. Bovendien zijn de gebouwdelen zoveel mogelijk ‘remontabel’ samengesteld, zodat ze op een andere  locatie kunnen worden hergebruikt.