Soort:
, ,


Locatie:
Nijverheidsweg, Utrecht

De Havenloods, Ateliers en Werkplaatsen

Voor de https://deplaatsmaker.nl/ hebben we in een bijzondere samenwerking in een circulair bouwproces een oude fabriekshal herbestemd tot ateliers en werkplaatsen. Het team dat we geformeerd hebben bestond uit de opdrachtgever voor specifieke kennis van de huurders,  https://www.cistain.com/ voor advies op het gebied van circulair bouwen en de aannemer https://groenluik.nl/.

Bij de circulaire of materiaal gedreven bouwmethode is er speciale aandacht voor de materiaal keuze. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk te werken met materialen die niet afkomstig zijn uit de reguliere productieprocessen die vaak veel energie verslinden. We hebben gebruik gemaakt van op de locatie aanwezige materialen, 2e hands bouwmaterialen en materialen die ‘over’ (overgeproduceerde voorraad) waren. Daarnaast is er aandacht voor de bestemming van de materialen nadat de levensduur van het gebouw voorbij is. Demontage en hergebruik op weer een andere plek is de circulaire gedachte.

In het gebied, dat de http://vrijhavenutrecht.nl/ is gaan heten zijn meerder gebouwen getransformeerd voor creatieve bedrijven en staan ook nog meer ontwikkelingen op de rol. De Havenloods is ingedeeld in ongeveer 65 ruimtes welke voor verschillende activiteiten geschikt zijn. Er zijn kleinere ruimtes die als kantoor zijn te gebruiken, er zijn grotere werkplaatsen en oefenruimtes. En er zijn gemeenschappelijke ruimtes waar de huurders elkaar kunnen ontmoeten. Het resultaat is een Escheriaans labyrint geworden waarin deze verschillende ruimtes zijn geordend.

In de volumes die de ateliers vormen is een verwijzing naar de ‘klassieker’ Villa Malaparte van Adalberto Libera uit 1938 verwerkt.