Soort:


Locatie:
Lange Nieuwstraat, Utrecht

Restauratie Herenhuis

Het pand aan de Lange Nieuwstraat kent een lange geschiedenis welke wij slechts deels en in stukken hebben kunnen reconstrueren. De oudste resten in het pand zijn in de kelder te vinden en stammen uit de late middeleeuwen. Er is een prachtige spiltrap uit de 17e eeuw en de kap en voorgevel zijn gedateerd op de 18e eeuw. Vandaag de dag springen de rijke decoraties op de begane grond het meest in het oog.

Deze verbouwing dateert van rond 1800-1825. Ze zijn uitgevoerd in de stijl zoals deze vanuit Frankrijk in die tijd de hele wereld overgingen. We vermoeden dat deze zijn gemaakt door Johannes Jacobus Hackfoort. De eigenaar van het pand in die tijd. Hij was een schrijnwerker en gebruikte de begane grond verdieping waarschijnlijk als toonzaal en werkplaats.

Treffend in de geschiedenis van het pand zijn de samenvoegingen en splitsingen van het pand. Dergelijke verbouwingen vinden vandaag de dag ook nog veel plaats. Wat dat betreft niets nieuws.

Met een team van specialisten hebben we de begane grond verdieping zoveel mogelijk gerestaureerd in de stijl van deze ‘Hackfoort’ verbouwing. We hebben uitgebreid kleuren onderzoek gedaan.  De ornamenten zijn herstelt of nagegoten, bladgoud is aangebracht daar waar het eerder gezeten heeft en het plafond is gerestaureerd.  

Op de verdiepingen waren minder monumentale onderdelen zichtbaar. Daar lag de focus vooral op het maken van appartementen die voldoen aan de eisen van deze tijd met betrekking tot geluidsisolatie, brandveiligheid en comfort.