Soort:


Locatie:
Veemarkt, Utrecht

Woning Zelfbouwkavel

Op het voormalig Veemarkt terrein is in de afgelopen jaren een nieuwe woonwijk gebouwd. Een klein gedeelte van de wijk was verdeeld in kavels waar de toekomstige bewoners hun eigen huis konden bouwen. De kavels zijn als rijwoningen langs een kleine vaart uitgegeven. Daarbij was een van de spelregels dat er aan de straat, op de grens met de voortuin, een poort gebouwd moest worden. De poort mocht gecombineerd worden met een voorhuis.

Vanuit dit gegeven hebben we een leefkeuken op de eerste verdieping bedacht van waaruit je over de poorten en voorhuizen heen kunt kijken. Het betreffende kavel heeft een flinke breedte van bijna acht meter. De gevels van de begane grond en de eerste verdieping zijn ingevuld met grote vouwpuien. Op de bovenste verdieping is een meer gesloten gevel wat verder teruggelegd. In het interieur hebben we een beperkt aantal materialen toegepast; (gevlinderd) beton en Iepenhout.

De woning is bijna energie neutraal door de toepassing van veel dikke isolatie in combinatie met een warmtepomp, een zonneboiler, een heel groot buffervat en zonnepanelen.