brandweer Saba

Ontwerp voor een nieuwe brandweerpost op de luchthaven van Saba

Onlangs samen met Studiomart Architects gewerkt aan een plan voor een nieuw gebouw voor de brandweer op de luchthaven van Saba. De luchthaven, met de gemakkelijk te onthouden naam Juancho E. Yrausquin Airport is een van de meest korte en lastig te benaderen airstrips ter wereld.

 

Vanwege het groeiende luchtverkeer en steeds strengere veiligheidsregels wordt de luchthaven in een aantal stappen opgewaardeerd. De ladingsbaan wordt verbeterd en de aankomst- en vertrekhal verbouwd en uitgebreid. Ook de brandweer krijgt een nieuw gebouw op een betere plek direct naast de landingsbaan en toegerust op nieuw materieel.

 

Ik heb zelf Saba een paar keer kunnen bezoeken en het is zonder twijfel een van de meest bijzondere plekken waar ik geweest ben. Het was dan ook geweldig om op uitnodiging van het Rijksvastgoedbedrijf, met een van mijn beste vrienden, aan een voorstel te werken voor zo’n gebouw. De ruimtelijke indeling is afgestemd op de werkzaamheden van de brandweerlui. We hebben ervoor gekozen om een aantal functies te stapelen waardoor de klassieke daalmast in ons voorstel is opgenomen. Ingegeven door de verwoesting en gevoelens van onveiligheid door orkaan Irma hebben we het gebouw zelfvoorzienend en robuust gemaakt zodat het in geval van calamiteiten ook gebuikt kan worden als schuilplaats voor de Sabanen.