verduurzamen

Practice what you preach op de Gageldijk

Voor de renovaties en restauraties waar ik als architect aan werk probeer ik zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken en circulaire componenten toe passen. De afwegingen die je dan moet maken zijn vaak complex. Welke ontwerp- en materiaalkeuzes geven het beste resultaat, het minste negatieve milieu impact, zijn prijstechnisch gunstig en dan moet het er ook nog goed uitzien? Waar ligt de prioriteit in het project? Vaak zijn de beste en de mooiste oplossingen het meest prijzig en willen we teveel voor het beschikbare budget.

Toen ik met de verbouwingsplannen voor ons eigen huis aan de slag ging kwamen dezelfde afwegingen voorbij die ook bij al die andere projecten voorbij komen. Ook bij ons bleek de wensenlijst te lang voor het beschikbare budget. En toch ging ik ook zoeken naar mogelijkheden om nog steeds alles te doen maar dan goedkoper. Dat gaat dan altijd ten koste van de milieuaspecten of de kwaliteit.

Tijdens mijn zoektocht naar materialen ontmoette ik nieuwe mensen en kwam ik geleidelijk tot het besef dat ik wel de goede keuzes wil maken en dat het project dan toch weer wat kleiner wordt. En dat doet op dat moment een beetje pijn. Maar samen met mijn leveranciers en partners in dit project zijn we tot een goed en mooi plan gekomen.

Aannemer @https://groenluik.nl/ voert het werk uit, werkt met circulaire bouwmaterialen zoals 2e hands trespa en watervaste isolatie ter plaatse van de maaiveld aansluiting  en helpt bij de duurzame keuzes zoals  EPDM dakbedekking en dakgoten. De onderhoudsvrije nieuwe stalen gevelkozijnen met triple beglazing van @https://www.hbaarsbv.nl/ . Gevelisolatie op basis van hout van @https://gutex-benelux.eu/home/ . We werken met het https://gutex-benelux.eu/assortiment/producten/produkt/gutex-multitherm/ systeem. De leveringen van de bouwmaterialen worden verzorgd door @https://www.stiho.nl/ Utrecht. Daarna zal de gevel afgewerkt worden met circulair hout dat als restproduct uit een vloerenfabriek afkomstig is. Het hout is geleverd door @https://kuperusengardenier.nl/ . De ruige eiken delen worden voor montage behandeld met lijnolie.  Het exterieur zal worden uitgelicht met fraaie en zuinige led verlichting van @https://www.slv.cloud/nl_nl/. Met armaturen gemaakt uit hun Biofilie collectie.

De sloopmaterialen worden bewaard en daar gaan we in fase 2 een gastenverblijf van bouwen. Duurzaam, bio-based bouwmaterialen en circulair bouwen, juist nu.