Circulair Paviljoen Berlijnplein

Nieuwbouw

Locatie

  • Leidsche Rijn, Utrecht

Opdracht

  • opdrachtgever: De Plaatsmaker
  • circulariteit staat voorop
  • fasen: voorlopig ontwerp t/m technisch ontwerp en bouwbegeleiding

Invulling

Culturele activiteiten, dat is waar het op het Berlijnplein in het relatief nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn omdraait. Een eerder en eveneens circulair ontwerp van Urbanizer werd door een brand verwoest, inmiddels is er uit die as een nieuw Paviljoen herrezen waar meerdere culturele instellingen – waaronder Stadslab RAUM, Goede Vrijdag, het Nieuw Utrechts Toneel (NUT), Jonge Honden, SHIFFT, IRC, 155, Buurtwerkkamer en binnenkort ook de HKU – zijn gevestigd.
Het Paviljoen bestaat uit werkruimtes voor ondernemers en creatievelingen, oefenruimten voor (dans)voorstellingen en ruimten voor interactieve exposities, kleine festivals, workshops en horeca. Voor de hoofdstructuur is gekozen voor oude zeecontainers, ook vanwege de gewenste bouwsnelheid. Zo zijn er twee keer drie zeecontainers op een rij geplaatst waartussen volumes met sheddaken zijn gerealiseerd. Daarnaast is er op een hoek een hoger volume met sheddak gebouwd, hier ligt de centrale entree naast. De raampartij zijn verder gerealiseerd met tweedehands kozijnen en de gevels bekleed met restpartijen betonplaten.
Urbanizer heeft het Paviljoen vanuit een circulair oogpunt ontworpen en alle materialen zijn dan ook vrijwel volledig herbruikbaar of hergebruikt. Waar veel andere projecten worden ontworpen vanuit vorm en compositie en niet vanuit materiaal, gaat dat bij circulair ontwerpen anders. Er wordt eerst gekeken welke materialen beschikbaar zijn en dan wordt er een ontwerp gemaakt om deze toe te passen. Daarnaast zit het circulaire niet alleen in de herbruikbare en hergebruikte materialen, maar de gebouwen zijn ook zo ontworpen dat ze in de toekomst verschillende en andere functies kunnen krijgen. Zelfs op een andere locatie.