De Havenloods

Transformatie, Interieur

Locatie

  • Nijverheidsweg, Utrecht
  • gelegen bij de plantage, voorheen een slachthuis (zie archieffoto)

Opdracht

  • bouwkundige transformatie en interieurontwerp
  • fasen: voorlopig- en definitief ontwerp

Invulling

In een bijzondere samenwerking met opdrachtgever de Plaatsmaker heeft Urbanizer deze oude fabriekshal getransformeerd tot een onderkomen voor creatieven in de vorm van 65 ateliers en werkplaatsen. 

In een circulair bouwproces is gebruik gemaakt van materialen die al op de locatie aanwezig waren, tweedehands bouwmaterialen en restpartijen. Een voorbeeld van circulaire materialen zijn de kozijnen, gevelpanelen en wenteltrappen. Daarnaast is nagedacht over een mogelijke bestemming van de bouwmaterialen na de levensduur van het gebouw.

De Havenloods is ingedeeld in 65 ruimtes die geschikt zijn voor verschillende activiteiten. De kleinere ruimtes zijn bruikbaar als kantoor. Daarnaast zijn er grotere werkplaatsen, oefenruimtes en gemeenschappelijke ruimtes waar huurders elkaar kunnen ontmoeten. Het resultaat is een Escheriaans labyrint waarin de ruimtes zijn geordend. In de volumes van de ateliers is een verwijzing verwerkt naar de klassieke Villa Malaparte van Adalberto Libera (1938).

Voor deze opdracht is een team samengesteld rond de opdrachtgever, Cistain, voor advies rond circulair bouwen en Groenluik, de aannemer.