Soort:
, ,


Locatie:
Nijverheidsweg, Utrecht

De Havenloods, Ateliers en Werkplaatsen

In een bijzondere samenwerking met opdrachtgever de Plaatsmaker (https://deplaatsmaker.nl/) heeft Urbanizer deze oude fabriekshal omgeturnd tot een onderkomen voor ateliers en werkplaatsen. Daarvoor is een team samengesteld rond de opdrachtgever, Cistain (www.cistain.com, voor advies rond circulair bouwen) en de aannemer (https://groenluik.nl/)

In een circulair bouwproces is gebruik gemaakt van materialen die al op de locatie aanwezig waren, tweedehands bouwmaterialen en materialen die ‘over’ waren. Ook is nagedacht over een mogelijke bestemming van de bouwmaterialen na de levensduur van het gebouw.

De Havenloods is ingedeeld in ongeveer 65 ruimtes. Ze zijn geschikt voor verschillende activiteiten. Kleinere ruimtes zijn bruikbaar als kantoor. Daarnaast zijn er grotere werkplaatsen, oefenruimtes en gemeenschappelijke ruimtes waar huurders elkaar kunnen ontmoeten. Het resultaat is een Escheriaans labyrint waarin de ruimtes zijn geordend. In de volumes van de ateliers is een verwijzing verwerkt naar de klassieke Villa Malaparte van Adalberto Libera (1938).