Drink- en Eetlokaal De Straatweg

Transformatie, Interieur

Locatie

  • Amsterdamsestraatweg 283, Utrecht
  • gelegen bij de plantage, voorheen een slachthuis (zie archieffoto)

Opdracht

  • bouwkundige transformatie en interieurontwerp
  • fasen: voorlopig- en definitief ontwerp

Invulling

Van voormalig slachthuis naar een drink- en eetlokaal met verschillende functies, dat is De Straatweg. Overdag een plek om te ontbijten met kinderen of om te flexwerken, in de avond verandert het naar een ruimte om te dineren of om met vrienden te borrelen en lokale bieren te proeven.

Urbanizer heeft voor al deze functies een afwisselende invulling ontworpen: een ruime zithoek met een grote U-vormige bank, hoge en lage zitplekken en een aparte, comfortabele ruimte voor flexwerkers. Om dit te bereiken heeft Urbanizer de ruimte, die was opgedeeld in kleine kamers, opengebroken waardoor er meer lichtinval is gecreëerd. Dankzij een L-vormige bar met bijbehorend barframe zijn de verschillende functies in het pand met elkaar verbonden. Daarnaast is er bij de transformatie gebruik gemaakt van de al bestaande structuren zoals de grote raampartijen, de al staande kolommen en de steens gemetselde muur. De gevels zijn ongewijzigd, behalve de voorgevel waar een deur is toegevoegd zodat het drink- en eetlokaal niet alleen toegankelijk is via de zijgevels.

De sfeer is rauw, maar optimistisch randje dankzij de combinatie van warm grijs, diepblauw en hout. Door dieprood toe te voegen aan de backbar en enkele krukken ontstaat er een speelse factor die de ruimte een opkikker geeft en de kalmte doorbreekt.