Gageldijk

Transformatie

Locatie

  • Gageldijk, Utrecht

Opdracht

  • verduurzaming met circulaire materialen
  • fasen: voorlopig ontwerp t/m technisch ontwerp en bouwbegeleiding

Invulling

Hoewel Urbanizer zoveel mogelijk duurzame keuzes probeert te maken en zoveel mogelijk circulaire materialen wil toepassen, zijn de afwegingen die dan gemaakt moeten worden vaak complex. Welke ontwerp- en materiaalkeuzes geven het beste resultaat, welke hebben de minste negatieve milieu-impact, welke zijn prijstechnisch gunstig en hebben tegelijkertijd ook esthetische waarde? De mooiste en beste oplossingen zijn vaak het meest prijzig en de wensen zijn vaak te veel voor het beschikbare budget.

Bij de verbouwingsplannen van zijn eigen woning op de Gageldijk liep Sietse tegen dezelfde afwegingen aan. Zijn wensenlijst bleek te lang voor het beschikbare budget maar Urbanizer heeft – in samenwerking met diverse partijen die gespecialiseerd zijn in circulair en duurzaam bouwen – dit project zodanig neer kunnen zetten dat alle doelen zijn behaald.

Zo zijn de gevels aan de buitenkant geïsoleerd met biobased isolatie op basis van hout. Daarnaast is de isolatielaag afgewerkt met circulaire houten delen. Het hout dat hier weer voor gebruikt werd kwam als restproduct uit een lokale vloerenfabriek. Tot slot is het hout behandeld met lijnolie.

Urbanizer werkte voor dit project samen met Groenluik, Gutex, H. Baars, Stiho en Kuperus.