Gageldijk

Transformatie

Locatie

  • Gageldijk, Utrecht

Opdracht

  • verduurzaming met circulaire materialen
  • fasen: voorlopig ontwerp t/m technisch ontwerp en bouwbegeleiding

Invulling

Voor de renovatie en verduurzaming van deze woning hebben we een oplossing gezocht waarin duurzaamheid, circulariteit en historie in elkaar grijpen.

Deze woning ligt tussen de forten van de Hollandse waterlinie waar jarenlang de kringenwet gold. Deze wet schreef de bebouwingsregels voor rondom de forten om een vrij schootsveld te garanderen als de vijand zou naderen. Eén van de regels is dat er in de nabijheid van de forten uitsluitend met hout gebouwd mocht worden, zodat het bouwwerk bij een naderende vijand afgebrand konden worden. Nog steeds kan je daarom houten huizen rondom de forten terugvinden.

Deze woning dateerde van na de kringenwet en was gebouwd met een gemetselde spouwmuur als gevel. We hebben besloten om de gevel aan de buitenzijde te voorzien van een biobased isolatie laag van houtwol. Daaroverheen hebben we eikenhouten delen geplaatst als gevelafwerking. De planken zijn een restproduct van een vloerenfabriek. De planken zijn afgekeurd vanwege teveel noesten en ze zijn allemaal van verschillende dikte en breedte waardoor er een levendig gevelbeeld ontstaat. Tot slot is het hout behandeld met lijnolie. De gevelopeningen zijn voorzien van moderne stalen kozijnen met triple glas.

Urbanizer werkte voor dit project samen met Groenluik, Gutex, H. Baars, Stiho en Kuperus.