Het Houten Huisje

Transformatie, Nieuwbouw

Locatie

  • Gasthuisstraat, Utrecht

Opdracht

  • uitbreiding
  • fasen: voorlopig ontwerp t/m bouwbegeleiding

Invulling

Op deze plek stond voorheen een garage. De bewoners van het naastgelegen pand kochten deze jaren geleden. Aanvankelijk om spullen op te bergen, later om een deel ervan bij de woning te trekken. Weer enkele jaren later groeide de ruimtevraag van de bewoners opnieuw, deze keer ging het om een extra slaapkamer.

Urbanizer plaatste tussen de sprekende architectuur in het straatje een abstract nieuw bouwvolume: een archetypisch schuurtje, volledig afgewerkt in hout (inclusief het dak) en een kap. Beneden aan de straatkant is de berging gesitueerd, de badkamer daarboven. Vanwege die reden is de voorgevel vrijwel helemaal dicht. Aan de rustige achterzijde liggen de woonkamer en de slaapkamer. Hier is de gevel opengewerkt.

Het artikel over ‘Het Houten Huisje’ werd op de website van De Architect in september 2011 gepubliceerd en werd meteen het meest gelezen artikel van die maand. Uiteindelijk was het zelfs het meest gelezen artikel van geheel 2011 en daarom werd er ook extra aandacht aan besteed door DeStadUtrecht.nl.