Hooghiemstraplein

Cultureel, Transformatie, Nieuwbouw

Locatie

  • Hooghiemstraplein 15, Utrecht

Opdracht

  • creëren van atelierruimten en het moderniseren van de voorgevel
  • fasen: voorlopig ontwerp t/m oplevering

Invulling

Urbanizer werd door DePlaatsmaker en Sophie’s Kunstprojecten gevraagd om dit voormalig pakhuis aan het Hooghiemstraplein te transformeren tot 12 atelierruimten. Het pakhuis was de voorloper van de veel grotere veevoederfabriek die de familie Hooghiemstra later zelf bouwde op hetzelfde terrein.

Om de atelierruimten te creëren is het hoofdvolume gerestaureerd en getransformeerd. Daarnaast is er door Urbanizer een uitbreiding toegevoegd aan de achterzijde van het pakhuis, die compleet is afgetimmerd in houten delen.

De atelierruimten zijn geplaatst rondom het centrale binnenhof. Op het eerste niveau is een open gang met zichtlijnen naar boven en beneden, de gang geeft ook toegang naar een aantal ateliers. Daarnaast is deze gang ook te gebruiken als (korte) verblijfsruimte, om dit te faciliteren zijn hier de gedeelde voorzieningen geplaatst en is er in het dak een ruim daklicht geplaatst. Op deze manier heeft het binnenhof als hoofddoel dat het een ontmoetingsplek is waar ook toekomstige samenwerkingen kunnen ontstaan.