Kerkstraat

Transformatie

Locatie

  • Kerkstraat, Utrecht

Opdracht

  • bestaande zinken dakopbouw vervangen
  • creëren van een daktuin
  • fasen: voorlopig ontwerp t/m technisch ontwerp en bouwbegeleiding

Invulling

In een karakteristieke buurt dicht bij de oude binnenstad van Utrecht staat deze bescheiden woning. De woning, gebouwd omstreeks 1920, heeft in 1995 een halfronde zinken kapverdieping gekregen. Helaas bleek deze zinken kap niet meer goed te functioneren: de isolatiewaarde was laag en er waren verschillende andere mankementen. Wij kregen daarom het verzoek om een ontwerp te maken voor een nieuwe dakopbouw.

 

De woning bevindt zich in een hoekpand waardoor een tuin ontbreekt. Vanwege deze reden stond een dakterras hoog op de prioriteitenlijst. Ook de wens om een stukje natuur te creëren midden in de stad speelde mee. Een mooie kans voor ons om in de binnenstad van Utrecht een stukje groen toe te voegen op grote hoogte. Na het bestuderen van het bestemmingsplan bleek er meer mogelijk qua uitbreidingen dan we aanvankelijk hadden verwacht. We wilden, met de dakopbouw de hoek sterk accentueren, nog neer dan de zinken kap deed. De verdieping zou gebruikt gaan worden als slaap- en werkkamer en moest daarnaast ook fungeren als daktuin met voldoende ruimte voor planten en zitplekken.

 

Bij de woningen in de omgeving bestaat een grote diversiteit aan bouwstijlen. De dakverdieping heeft daarom ook een geheel eigen uiterlijk gekregen. In ons architecten DNA zijn houtbouw, biobased bouwen en circulariteit sterk aanwezig, daarom was voor ons de keuze voor hout als bouwmateriaal snel gemaakt. Het gevelhout dat is toegepast is Siberisch Lariks van Foreco. Dit type hout heeft een dichte nerfstructuur en een opvallende, maar subtiele vlamtekening. Het is een tegenhanger van de bakstenen die voor het bestaande volume zijn gebruikt, maar door het gebruik van gelaagdheid, diepte en de kleur die het hout zal krijgen door de jaren heen, leeft het samen voort als broer en zus.

 

Tot slot hebben we een balustrade met plantenbakken aan de vier zijden van het dak geïntegreerd. Door plantenbakken al in de beginfasen van het ontwerp mee te nemen heeft dit gezorgd voor eenheid en efficiënt gebruik van de daktuin. Het groen leent zich voor de nodige beschutting en geeft ook een bepaalde zachtheid aan het abstracte volume.

Dit project is uitgevoerd in samenwerking met aannemer Frank Wouterse en Technisch Buro De Heer