Restauratie Herenhuis

Erfgoed

Locatie

  • Lange Nieuwstraat, Utrecht

Opdracht

  • bouwkundige transformatie en interieurontwerp
  • fasen: voorlopig- en definitief ontwerp

Invulling

Dit pand aan de Lange Nieuwstraat heeft een lange geschiedenis. De oudste resten in de kelder stammen uit de late middeleeuwen. Uit de zeventiende eeuw is een prachtige spiltrap aanwezig, terwijl de kap en de voorgevel uit de achttiende eeuw dateren. De bouwgeschiedenis van het pand wordt verder gekenmerkt door de vele samenvoegingen en splitsingen.

Vandaag de dag springen de rijke decoraties op de begane grond het meest in het oog. Ze werden aangebracht tijdens een verbouwing rond 1800-1825, in een stijl die toen vanuit Frankrijk de wereld veroverde. Vermoedelijk zijn ze gemaakt door Johannes Jacobus Hackfoort, de toenmalige eigenaar. Hackfoort, een schrijnwerker, gebruikte de begane grond waarschijnlijk als toonzaal en werkplaats.

Met een team van specialisten heeft Urbanizer de begane grond zoveel mogelijk gerestaureerd in de stijl van de Hackfoort-verbouwing. Daarvoor is uitgebreid kleurenonderzoek gedaan. De ornamenten zijn hersteld of nagegoten, bladgoud is aangebracht waar het eerder zat en het fraaie plafond is gerestaureerd.  Op de verdiepingen met minder monumentale onderdelen, lag de focus vooral op de bouw van appartementen. De combinatie van het monumentale hoofdgebouw en moderne bouwkundige ingrepen heeft hier haar uiting gekregen. De appartementen voldoen aan alle hedendaagse eisen qua geluidsisolatie, brandveiligheid en comfort.