Restauratie van een Berlage Pand

Locatie

  • Wittevrouwensingel, Utrecht

Opdracht

  • bouwkundige transformatie en interieurontwerp
  • fasen: voorlopig- t/m technisch ontwerp

Invulling

Door de groei van het personeelsbestand was Advocatenkantoor BvdV toe aan een nieuw kantoor. Dat werd gevonden in het monumentale gebouw op de hoek van de Nachtegaalstraat en de Wittevrouwensingel in Utrecht. Het pand werd gebouwd omstreeks 1930 door Berlage en Van Gendt in opdracht van verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845. Daarna was het pand in gebruik bij vele andere bedrijven, die stuk voor stuk hun sporen achterlieten in de vorm van vele verbouwingen, die vaak de originele Berlage-elementen verhulden.

Urbanizer herstelde de hallen en het trappenhuis zoveel mogelijk in originele staat. De indeling van de kantoren werd zo aangepast dat er voldoende werkruimte is voor alle advocaten en medewerkers. Voor overleg met cliënten zijn spreekkamers gecreëerd. In het grote centrale volume heeft Urbanizer een grote vergadertafel ontworpen. Hieraan kan de volledige bureaubezetting – dertig m/v – plaatsnemen. Deze tafel is in segmenten opdeelbaar, waardoor de opstelling kan worden gewijzigd voor de nodige seminars en workshops.

De monumentale sfeer van Berlage is helemaal teruggebracht. Tegelijkertijd voldoet het pand aan alle eisen die een modern advocatenkantoor stelt.