vandeStreek Oudegracht

Interieur

Invulling

Na opdracht om een grondige bedrijfsanalyse uit te voeren bij brouwerij vandeStreek hebben we meerdere actieve sparsessies met het team gehad. We zijn tijdens dit onderzoek verder gaan inzoomen op de bedrijfsidentiteit en de ambities van deze energieke club. Vanuit de vergaarde informatie hebben we een concept bedacht en zijn we als team op zoek gegaan naar een locatie die deze waarden zou kunnen nastreven. Uiteindelijk is Oudegracht 50, waar voorheen het bekende Italiaanse restaurant La Grotta zat, de locatie geworden waar het eetcafé zich zou vestigen.

De ruimte deelt zich op in twee zones: een compact café aan de straatzijde (begane grond) en een ruime werfkelder aan de gracht (niveau -1). We hebben gekozen om het op te delen in twee concepten onder één dak: het café met vooral drinkers en kleine bites en de werfkelder waar uitgebreide gerechten worden geserveerd voor gasten die langer willen verblijven.

 

Begane grond

Het café beschikt over grote raampartijen vanwege de hoekgevel. Om deze niet te belemmeren zijn er diverse zitplekken toegepast in een oplopend ritme (van laag naar hoog). De zitplekken zijn afgestemd op de verschillende doelgroepen die het café zullen binnenlopen. Deze gasten komen vanuit meerdere richtingen uit de omgeving: Utrecht Centrum, poppodium Ekko, Tivoli enzovoorts. Qua sfeer hebben we de nadruk gelegd op die van een typische bruine kroeg, maar wel met een energiek en fris randje. Oude lambrisering, houten tafels en geleefde schoolstoelen vormen een warme basis. Voor het randje zijn color popping accenten toegevoegd: stoelpoten die zijn gespoten in knalgroen en paars, achter de bar zijn zwarte tegels geplaatst met een knalgroene voeg en het hangende barframe is van zwart gelakt betongaas. Intiem, maar met een scheut vandeStreek.

 

Werfkelder

De functie van de werfkelder is bestemd voor eters en evenementen. Er is een ruim opgezette L-vormige bar in geplaatst met een knalgroen frame van betongaas, deze dient dan ook als contrast ‘pop’ in samenhang met de bar van boven. In deze zone rondom de bar zijn hoge tafels geplaatst met een eigen tapfunctie. Achterin de kelder is een houten podium bedacht ten behoeve van optredens en uitvoeringen. Door een hoogteverschil in de ruimte toe te passen creëer je diverse zones en deel je de grote ruimte op in twee gebieden. Op het houten podium is een grote gestoffeerde lage hoekbank geplaatst voor comfort en akoestiek. Rondom de bank zijn losse tafels en stoelen geplaatst.  De sfeer van de kelder zou een focus krijgen op de gamewereld: minder warm en vooral veel kleurcontrast. De achterwand van de kelder bood de mogelijkheid om een lichtinstallatie te plaatsen in het thema van vandeStreek. Het schilderwerk en de installatie is bedacht door atelier JamieNee.