Woning Zelfbouwkavel

Transformatie, Interieur, Nieuwbouw

Locatie

  • Veemarktterrein, Utrecht

Opdracht

  • ontwerp 3-laagse woning, binnen afwerking en trap
  • fasen: voorlopig ontwerp t/m bouwbegeleiding

Invulling

Op het voormalige Veemarktterrein in Utrecht is de afgelopen jaren een nieuwe woonwijk ontstaan. Een klein gedeelte van de wijk is uitgegeven in losse kavels, waarop toekomstige bewoners hun eigen huis konden bouwen. Deze kavels zijn als rijwoningen langs een kleine vaart uitgegeven. Een van de spelregels luidde dat aan de straat – op de grens met de voortuin – een poort moest worden gebouwd. Deze poort mocht worden gecombineerd met een voorhuis.

Uitgaande van dit gegeven heeft Urbanizer voor deze woning een leefkeuken op de eerste verdieping bedacht. Vanuit de keuken reiken de zichtlijnen verder en kunnen de bewoners over de poorten en voorhuizen heen kijken. De gevels van de begane grond en de eerste verdieping zijn voorzien van gevelbrede harmonicapuien zodat de complete gevel opengezet kan worden en de connectie met de tuin wordt vergroot. Op de bovenste verdieping is een meer gesloten gevel enkele meters teruggelegd om onderscheid te maken in gebruik. De houten trap met geïntegreerde verlichting creëert een zachte verbinding tussen de drie ruwe bouwlagen.

In het interieur is een beperkt aantal materialen toegepast: (gevlinderd) beton en iepenhout.

De woning is bijna energieneutraal dankzij de toepassing van een dikke biobased isolatielaag, in combinatie met een warmtepomp, een zonneboiler, een groot buffervat en zonnepanelen.