Woon- en zakelijk complex Biltstraat

Nieuwbouw

Locatie

  • Biltstraat, Utrecht

Opdracht

  • 5 appartementen
  • kantoorruimte
  • winkelplint
  • voorlopig ontwerp t/m technisch ontwerp en bouwbegeleiding

Invulling

Op de plek waar ooit de roemruchte boksvereniging Brouwer gevestigd was, heeft Urbanizer omstreeks 2008 een nieuw gebouw neergezet. Het biedt ruimte aan een bedrijfsruimte en vijf appartementen, bereikbaar met een kleine lift.

Bij het ontwerp zijn de oude verkavelingen van een smal en een iets breder pand zichtbaar gemaakt in de gevel en de gebouwstructuur. Ook is een oude steeg in stand gebleven.

Het ontwerp van de gevels speelt in op de vele erkers en balkons elders aan de Biltstraat, maar dan op een eigentijdse manier. De twee nieuwe panden zijn duidelijk onderling verwant, maar de verschillen worden subtiel benadrukt. Het linkerdeel heeft een enigszins gedrongen gevel, uitgevoerd in dik formaat bakstenen. Het rechterdeel is lang en slank, versterkt door de hoge erker en de verticale dunne bakstenen.

De uitvoering was logistiek een lastige opgave vanwege de kleine bouwplaats en de nabijheid van belendende gebouwen. Urbanizer heeft gebruik gemaakt van een specialistische fundering. De bouwmaterialen werden bij aanvoer meteen verwerkt.