Verbouwen of verhuizen?
“Woningtekort blijft nog tot zeker 2030 groot probleem” het is één van de vele krantenkoppen van de afgelopen jaren die veel Nederlanders somber stemt. De woningmarkt is al tijdenlang weinig flexibel. Vooral mensen die in de Randstad willen wonen, trekken aan het kortste eind. Als er weinig keuze is, zal je moeten omdenken. In sommige gevallen is het niet nodig om te verhuizen om meer ruimte te creëren.
Covid en onze woonwensen
Hoewel veel mensen deze periode liever zouden vergeten, heeft corona ons ook veel gebracht. Mensen waren en zijn nog steeds veel thuis en we vinden onze woonomgeving steeds belangrijker. Een goede thuiswerkplek, veel licht, genoeg ruimte en een mooi interieur zijn allemaal aspecten aan een huis die nu belangrijker zijn dan ooit. Ook kom je wel eens op een moment in je leven dat je nadenkt over een groter huis, om welke reden dan ook. Dan is Funda vaak de eerstvolgende stap. Helaas is dat nieuwe huis alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Met de krapte op de huizenmarkt en de hoge verkoopprijzen is het moeilijk om een betaalbaar huis te vinden dat voldoet aan onze (aangescherpte) eisen. Of je ideale huis is niet te vinden, of het is niet te betalen. Deze situatie vraagt om een andere aanpak.
Verbouwen is niet altijd een optie, maar in veel gevallen is er juist meer mogelijk dan je in eerste instantie dacht. Afhankelijk van de regelgeving in jouw gemeente kijken we per situatie naar een passende oplossing. Denk eens aan een uitbouw op de begane grond of juist de hoogte in met een dakopbouw. Zo creëer je heel snel op z’n minst een extra kamer en mogelijk een extra verdieping. Dit levert vaak al heel veel winst op. Ook als een uitbouw, om welke reden dan ook, geen optie is, kunnen we door middel van een slimme en efficiënte herindeling van de woning toch ervoor zorgen dat er meer ruimte vrijkomt in je huis.
Prioriteiten onderverdelen
Het onderzoeken van verbouwmogelijkheden is dus zeker waardevol. En wanneer je een verbouwing overweegt, is de eerste stap om een prioriteitenlijst te maken. We merken vaak in het begin van een proces dat veel van onze opdrachtgevers moeite hebben met het onderverdelen van de eisen en de daarbij horende consequenties moeilijk kunnen overzien. Bij Urbanizer vliegen we dit soort kwesties aan met de lijst van 20. We beginnen met een lijst van 20 woonwensen. Deze wensen gaan we vervolgens categoriseren en zo brengen we richting aan in jouw plan. We leggen het graag verder uit.
- 10 eisen
De 10 eisen in je lijst vormen de basis van het plan. Het gaat er hier om hoe wij jouw overkoepelende woonwens kunnen waarmaken. Wat is het hoofddoel van de verbouwing? Welke (zwaardere) ingrepen zijn daarvoor nodig? - 5 wensen
Dit zijn 5 onderdelen die tevens een prominente plek krijgen in de lijst, maar waar we in eerste instantie niet de focus op leggen. Bij elke keuze nemen we deze wensen mee, zodat als er ruimte is, ze ingepast kunnen worden in de plannen. - 5 nice to haves
Tot slot maken we nog een opsomming van de 5 ‘nice to haves’. Dit zijn de wensen met de laagste prioriteit, maar leuk om nog uit te kunnen voeren wanneer het budget toereikend is of er een andere meevaller is.
Deze geordende lijst stelt je in staat om structuur en zekerheid te bieden aan jouw wensen. Tijdens het opstellen van de lijst zullen wij advies geven over welke consequenties bepaalde keuzes met zich meebrengen zodat er een transparant gesprek ontstaat. Op die manier blijft iedereen betrokken en kunnen we van start met een heldere basis.
Verduurzaming
Een belangrijk thema dat vaak vergeten wordt in de lijst is verduurzaming. Vaak komt dit omdat het een niet direct zichtbaar aspect is, maar wat op lange termijn enorm verschil kan maken qua kosten en opbrengst. Het aanleggen van vloerverwarming, het installeren van een warmtepomp, isoleren of het plaatsen van zonnepanelen zijn allemaal zaken die vragen om een (soms) flinke investering. Soms zien we dat opdrachtgevers de keuze maken om te snijden in de verduurzaming van het huis. Dit wordt vaak op de langere baan geschoven. Wij raden echter toch aan om er ruimte voor te maken. Ook dit is een grote win op wooncomfort.
Voorbeelden
Door de jaren heen hebben wij diverse ontwerpen mogen maken voor opdrachtgevers die uit het huis waren gegroeid, geen ruimere woning konden vinden voor het beschikbare budget of graag wilden onderzoeken wat de mogelijkheden waren. We illustreren de mogelijkheden aan de hand van de volgende 3 projecten.
Ingenhouszstraat: uitbouw
Bij deze woning lag de focus op uitbreiding van de begane grond. De bestaande woning, de uitbouw, de tuin en de schuur lopen nu op een logische manier in elkaar over. We hebben ervoor gekozen om de ruimte open te houden zodat er geen “hokjes” ontstaan en je optisch dus meer bewegingsruimte hebt. Tevens hebben we een tuinontwerp gemaakt waarbij de tuin als verlengde van het huis dient. Het gevelmateriaal loopt door in de schutting en de schuur aan de andere kat van de tuin. Zo zorg je voor eenheid maar ook voor meer ruimte.
Kerkstraat: dakopbouw
De woning bevindt zich in een hoekpand waardoor een tuin ontbreekt. Daarom stond een dakterras hoog op het verlanglijstje. Door de hoogte in te gaan hebben we een extra verdieping gecreëerd die dient als werk en slaapkamer. Door de dakopbouw behoort een dakterras ook opeens tot de mogelijkheden en dit zorgde voor de bewoners voor een aanzienlijk groter woongenot.
Grasstraat: inbreiding
“We zijn het huis ontgroeid, maar de plek is zo leuk.” Zo begon het gesprek met de bewoners van de Grasstraat. Door efficiënt gebruik te maken van de hoogte in het huis, is het ons gelukt om meer bewoonbaar meters toe te voegen. Daarnaast hebben we voornamelijk lichte kleuren toegepast waardoor het huis optisch groter oogt. Een goed voorbeeld dus door van een slim ontwerp gebruik te maken om meer ruimte te creëren.
Verbouwen of toch verhuizen?
Als je aan het tobben bent tussen deze twee opties en benieuwd bent naar de mogelijkheden die jouw woning biedt, maken wij graag kennis. Aan de hand van een locatie bezoek kunnen we een schetsontwerp optuigen en de mogelijkheden voor je in kaart brengen. Na de belangrijkste punten tegen elkaar af te hebben gewogen, kan je antwoord geven op de volgende vragen: Wat zijn de opbrengsten van een verbouwing of zet ik toch de zoektocht voort naar een andere woning? Die keuze kunnen wij niet voor jou maken, maar we kunnen je wel begeleiden.