zelfbouwkavel gevlinderde betonvloer

zelfbouwkavel met gevlinderde betonvloeren

tijd voor vloeren

Op het voormalig Veemarktterrein werken we als Architect en Aannemer aan een zeer energiezuinige woning op een zelfbouwkavel. In de vloeren komt veel techniek samen en ze vormen meteen de afgewerkte vloer. Al gauw tijdens het ontwerp viel de keuze op gevlinderde betonvloeren.

In de druklaag die op de prefab vloeren wordt aangebracht zit veel leidingwerk voor vloerverwarming, water en afvoeren, maar ook warmte terugwinning voor de badkamers. Via dit systeem wordt het warme douchewater dat wegspoelt gebruikt om het koude douchewater voor te verwarmen.

zelfbouwkavel vloerverwarming

Vanwege het geringe aantal wanden in de woning heeft de betonlaag ook een constructieve werking. Door extra wapening erin te brengen vormt het de stabiliteitsvoorziening voor de woning.  De beton is geschikt om heel glad af te werken zodat er geen andere vloerafwerkingen zoals gietvloeren of tapijt nodig zijn. Dat glad afwerking wordt vlinderen genoemd. Het is een soort polijsten waarbij de vloer met verschillende roterende spatels vlak wordt gemaakt tot deze spek glad is. Beton is voor deze situatie de perfecte materiaal keuze omdat het alle eigenschappen bezit om alle wensen (installatie, constructie en afwerking) te voldoen.

zelfbouwkavel gevlinderde betonvloer

nachtwerk

Het vlinderen komt heel nauw in relatie tot de verharding van de beton. In dit geval betekent dat de beton ’s ochtends gestort wordt en er vervolgens in verschillende werkgangen gepolijst wordt. Ondertussen wordt de beton steeds harder. Het polijsten gaat door tot de beton beloopbaar is, gisteren werd dat nachtwerk. Voor het beste resultaat laten we de vloer vervolgens nog een paar dagen uitharden en mag er niet op gelopen worden.

zelfbouwkavel vlinder s nachts

pure materialen

De gevlinderde vloer is na verharding en het aanbrengen van een kleurloze coating zeer slijtvast, afwasbaar en vooral erg mooi. Stoer en toch chique, vooral straks in combinatie met blank houten maatwerkmeubels en trappen.  Het resultaat van alle inspanningen mag er zijn. Daarover meer in onze volgende blogs.

zelfbouwkavel beton vlinderen